Porin Helluntailähetys

Helluntailiike

Helluntailiike on maailmanlaajuinen kristillinen liike, joka korostaa pelastusta Jeesuksen sovitustyön perusteella sekä Pyhän Hengen osallisuutta uskovan elämässä.

Liike sai alkunsa vuoden 1906 Azusa-kadun herätyksestä ja on siitä lähtien levinnyt ympäri maailmaa. Helluntailiikkeen uskovat painottavat henkilökohtaista uskoa, evankelioimistyötä ja aktiivista seurakuntaelämää. Helluntai-karismaattisuus on ollut nopeimmin kasvava kristinuskon haara viimeisen sadan vuoden aikana.

Helluntaiherätyksen alku: Azusa-katu

Kansainvälinen helluntailiike sai alkunsa vuonna 1906 Azusa-kadun herätyksestä Los Angelesissa, Yhdysvalloissa. Tämä voimakas hengellinen liikehdintä korosti Pyhän Hengen toimintaa, armolahjoja ja henkilökohtaista uskonkokemusta. Herätys levisi nopeasti eri puolille maailmaa, vaikuttaen syvästi moniin kristillisiin yhteisöihin.

Herätyksen leviäminen Pohjolaan ja Suomeen

Pohjoismaihin helluntaiherätys saapui 1900-luvun alkupuolella, ja Suomessa se juurtui erityisesti 1910- ja 1920-luvuilla. Uskovat kokoontuivat aluksi pienissä ryhmissä, korostaen henkilökohtaista uskoa ja Raamatun auktoriteettia. Helluntailiikkeen sanoma levisi nopeasti, ja seurakuntia perustettiin ympäri maata.

Helluntaiherätys Porin alueella ja Satakunnassa

Porissa ja Satakunnassa helluntaiherätys alkoi vaikuttaa 1920-luvulla. Ensimmäiset kokoukset pidettiin kodeissa ja pienissä tiloissa, ja uskovien määrä kasvoi tasaisesti. Seurakunnat panostivat erityisesti maakuntatyöhön, evankeliointiin, nuorisotyöhön ja lähetystyöhön, tavoittaen näin monenlaisia ihmisiä laajalta alueelta koko maakunnasta.

Muutosten aika 2000-luvulla

2000-luvun alussa Suomen helluntailiikkeessä tapahtui merkittäviä organisatorisia muutoksia, kun Suomen Helluntaikirkko perustettiin vuonna 2002. Tämä johti vakaviin keskusteluihin ja pohdintoihin, jopa riitoihin monissa paikallisseurakunnissa, myös Porissa.

Kuten muuallakin, myös Porissa monet kokivat tärkeäksi säilyttää alkuperäiset helluntailiikkeen periaatteet. Niinpä osa seurakuntaväestä päätti vetäytyä uudesta ”kirkkoseurakunnasta” rauhanomaisesti ja jatkaa uskonelämäänsä itsenäisesti tai pienemmissä ryhmissä, keskittyen henkilökohtaiseen uskoon, Sanaan ja rukoukseen.

”Seiska” ja uuden yhteisön syntyminen

Osana tätä murrosta perustettiin ”Seiska” vuonna 2016. Porin Yrjönkatu 7:ssa (tästä nimi!) alkoi kokoontua kaikille uskoville avoin yhteisö, joka tarjosi kokoontumispaikan ja hengellisen kodin erityisesti kodittomaksi jääneille helluntailaisille. Seiska on toiminut paikkana, jossa on keskitytty rukoukseen ja Raamatun opetukseen sekä tarjottu paikka uskovien yhteydelle ja annettu tukea särkyneille. Kaikille uskoville avointa ehtoollista on vietetty kerran kuussa. Kuten monet muutkin vastaavat uudet yhteisöt Porissa, Seiska ei kuitenkaan halunnut profiloitua tai rekisteröityä itsenäiseksi seurakunnaksi.

Porin Helluntailähetyksen uudelleen perustaminen

Vuoden 2023 kesällä Herra laittoi muutamien veljien sydämelle seurakunnattomaksi jääneiden helluntailaisten tilan Porissa. Moninaisten johdatusten ja rohkaisevien profeetallisten tapahtumien jälkeen he yhdessä Seiskan vetäjien kanssa kokivat, että on tullut aika nostaa hajalle lyöty Porin Helluntailähetys uudelleen itsenäisten vapaiden helluntaiseurakuntien joukkoon. Toukokuussa 2024 perustettuun yhdistykseen (Porin Helluntailähetys r.y.) liittyi heti parisenkymmentä uskovaa, suurin osa vanhan ”Eelimin” entisiä jäseniä.

Periaatteeksi linjattiin se, että seurakunnassa ei muistella menneitä, ei vanhoja hyviä aikoja eikä viime vuosikymmenten tragediaa. Toiminta alkoi hajallaan olevien uskovien kokoamisena, mutta jatkuu ja kasvaa evankeliumin julistamisen kautta, niin kuin seurakunnan pää, Herra Jeesus, johtaa.

Tänään ja huomenna

Porin Helluntailähetys ry jatkaa siis perinteisen helluntailiikkeen toimintaa Porissa. Seurakunta järjestää säännöllisiä kokouksia, rukousiltoja ja muita tapahtumia lähetyksen tukikohdassa eli Seiskassa, sekä kuukausittaisia ehtoolliskokouksia Porin pääkirjaston kokoustiloissa.

Seurakunta on sitoutunut vaalimaan helluntailiikkeen alkuperäistä hengellistä perintöä, keskittyen henkilökohtaiseen Jumala-suhteeseen Jeesuksen ristin ja veren kautta, Sanan julistukseen, Pyhän Hengen vaikuttamaan yhteyteen sekä evankeliointiin ja lähetykseen.

 

”Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa.” (Matt.9:37-38)